İstanbul'un Suterazileri

Şehzade Camii Su Terazisi
Su yolları ile birlikte sistemin bir parçası olarak suterazileri de yapılmış ve şehirde zamanında pek çok suterazisi bulunmaktaymış. 

Ancak bu su yollarından günümüze çok az suterazisi gelmiş, bunların da sadece bir kısmı sağlam olarak bulunmaktadır. Zaman zaman çeşme ve çeşme yakınlarda suterazisi kalıntısı olabileceğini düşündüğüm yapı parçalarına rastlamakla birlikte her zaman emin olamıyorum. Okuduğuma göre birisi 30 tanesini belirlemiş. Çok göz önünde ve yol kenarlarında baca gibi yükselenleri muhakkak görmüşsünüzdür. Üsküdar duvardibinde yol kenarında, Çağlayan yönünden Kasımpaşa'ya inerken sağda, Divan Oteli'nin önündeki çok bilinenlerdendir. Bulabildiklerimin ve hatırladıklarımın harita konumlarını ekledim. Kalanını buldukça ekleyeceğim. (Son güncellemeler ile harita üzerinde 37 adet oldu) Bir kısmını daha evvel görmediğim için kaynaklardan ve haritadan, yandex'in panorama görüntülerinden faydalandım. Özellikle Kilyos tarafındakiler beni şaşırttı, onları henüz görmedim.

Suterazilerinin asıl görevi basıncı ayarlamaktır. Çoklukla kare kesitli ve yukarı doğru incelerek yükselen kule şeklindedir. Kulenin en üstünde üstü çatı ile kaplı ve sandık denilen havuzu bulunmaktadır.

View İstanbul'un Suterazileri in a larger map

Suterazilerinin 3 önemli fonksiyonu vardır:

- Kulenin üzerindeki sandığın içerisindeki su seviyesi ile künklerdeki su basıncını sınırlaması,
- Debi ölçümü yapılarak dağıtım sağlanması,
- Künkler içinde yığılan havanın akışını keserek önlemesidir.

Bu nedenle su yolları üzerinde 60-200 metrede bir suterazisi yapılmak suretiyle hem basınç ayarlanmış hem de hava birikimi önlenmiştir. Ek bilgi olarak, suterazisi Türkçe'den diğer dillere aynı kullanımla geçmiş.


Süleyman Paşa Çeşmesi Suterazisi

Şehzadebaşı Suterazisi

Kasımpaşa Suterazisi

Üsküdar Duvardibi Suterazisi

Ayasofya Suterazisi

Taksim Suterazisi

Edirnekapı Mezarlığı Suterazisi

Sultan Ahmet Camii Suterazisi

Hamuşan Suterazisi

Haseki Suterazisi
Aksaray

Eski fotoğraflar:



Üsküdar İbrahim Paşa Su Terazisi (Bugün yok)

Etiketler: